Friday 28 November 2014

Instructiuni pentru ingrijirea tatuajului


Cea mai importanta etapa a unui tatuaj o constituie  realizarea lui de catre artist dar procesul nu se incheie in momentul in care iesiti din salon.  De fapt, acum va aflati la inceputul procesului de vindecare ce va dura  in totalitate intre 3 si 4 saptamani si va trebui sa urmati cu atentie instructiunile de ingrijire ale tatuajului pentru a va asigura ca acesta  va arata bine dupa vindecarea sa completa.
Foarte multi oameni descriu senzatia data de un tatuaj nou asemanatoare unei arsuri solare. In zona se pot simti intepaturi usoare, se poate inrosi si umfla putin. Dar acesta este o parte normala in procesul de vindecare.  Vor disparea repede, in zilele urmatoare. 
Intelegand etapele vindecarii tatuajului, veti avea o perspectiva mai buna la ce sa va asteptati in zilele si saptamanile ce vor urma.
      Primul stadiu al vindecarii incepe dupa ce tatuajul este terminat. In acest moment, puteti considera zona ca o rana deschisa, si va trebui sa o tratati ca atare. Artistul va spala zona cu grija si va aplica unguent si un bandaj pentru a o proteja de bacterii. Cei mai multi artisti recomanda sa tineti folia minim cateva ore si apoi sa o indepartati.


Iata instructiunile de ingrijire a tatuajului in acest stadiu:
1. Dupa terminarea executiei tatuajului pastrati folia de protectie timp 2-6 ore, dupa caz. Nu mai acoperiti cu folie, pentru a permite pielii sa respire si sa se vindece corect.
2. Cu mainile proaspat spalate, indepartati folia si spalati cu tatuajul cu apa calduta si sapun antibacterian ( Protex) pentru a indeparta in totalitate unguentul si secretiile aparute ( sange, limfa, tus). Repetati spalarea de cate ori este necesar in primele zile dupa finalizarea tatuajului  ( 3 - 5 ori pe zi), evitand astfel ca pielea de pe tatuaj sa se usuce.. Nu folositi apa fierbinte deoarece tatuajul va sangera din nou iar apa rece nu va curata bine.
3. Uscati tatuajul prin tamponare cu un servetel curat ( neparfumat)
4. Aplicati pe tatuaj unguent BEPANTHEN (PANTHODERM) in strat subtire, doar cat sa straluceasca pielea.
5. Se evita solariul, sauna, piscina, sala de forte sau orice alt spatiu public ce poate prezenta o posibila sursa de contaminare a pielii. Se va feri suprafata tatuata de praf, sursa de frig sau caldura excesiva timp de 10 zile.


Se recomanda  purtarea hainelor cat mai lejere in primele zile dupa executia tatuajului pentru a evita lipirea/frecarea lor de tatuaj. Tatuajul va mai elimina limfa si tus iar hainele se pot prinde de acesta. Daca se intampla sa se lipeasca, nu trageti de ele ci udati-le inainte si apoi indepartati-le usor de zona tatuata. Evitati hainele flausate si plusate, ca firele textile sa nu se lipeasca de piele.  Incercati sa nu dormiti in primele zile peste tatuaj pentru a evita lipirea lui de asternut. Daca zona se va umfla ( zona gambei, glezna ) puteti aplica putina gheata si puteti lua un anti-inflamator. Nu va radeti/epilati pe tatuaj decat dupa ce este complet vindecat.


In aceasta perioada, de 5 - 7 zile de la executia tatuajului, un strat protector de celule noi se formeaza la suprafata pielii, iar excesul de pigment ramas superficial in piele se elimina. Pentru intretinerea tatuajului si o vindecare corecta, aplicati peste tatuaj un strat subtire, cat sa straluceasca pielea, de BEPANTHEN de 2-3 ori pe zi sau cand simtiti ca pielea nu mai este elastica. Intodeauna sa faceti acest lucru avand mana proaspat spalata si dezinfectata. Nu aplicati unguent in exces pentru ca impiedicati respiratia pielii si apa eliminata de corp se va strange sub unguent provocand infectii. din piele.

Dupa cateva zile de la executia sa, zona tatuata va provoca mancarimi si va forma o pelicula fina de piele colorata pe care e important sa o lasati sa cada singura.  Nu trageti de aceasta coaja formata si nu va scarpinati. Aplicati unguent pe zona cat mai des, ca pielea de pe tatuaj si din jurul acestuia sa nu fie uscata, pentru a preveni craparea si ruperea coajei ce duce la sangerare, eliminand totodata culoarea din piele. Nu lasati prietenii sa puna mana pe tatuaj, pentru a vedea "cat de fina este coaja".


Stadiul al doilea incepe dupa caderea completa a excesului de culoare ( coaja). Veti avea o piele subtire si usor sticloasa, iar culorile vor parea sterse, decolorate. Acest lucru este normal. O data ce pielea se va regenera in totalitate, tatuajul va redeveni la culorile initiale.


In aceasta perioada de aproximativ 10-15 zile ungeti tatuajul cu o crema grasa cu vitamine ( o crema de noapte este buna).
 Nu mai este necesar sa il feriti de apa, dar trebuie ferit de expunerea prelungita la soare - este interzis solariul sau orice alta sursa de ultraviolete deoarece provoaca decolorarea acestora.
Dupa vindecarea completa a tatuajului puteti sa va expuneti zona la soare folosind o crema cu factor de protectie solara ridicat.
Chiar daca tatuajul s-a vindecat, poate parea usor reliefat la atingere.  Nu va speriati, e posibil ca tusul sa nu se fi asezat inca in bine in piele. Acest lucru mai poate dura cateva saptamani.

 Daca va confruntati cu alte simptome fata de cele mentionate in acest articol, contactati artistul imediat. Desi nu este expert in domeniul sanatatii, artistul tatuator este foarte familiar cu semnele unei vindecari normale versus semnele unei infectii severe.  Daca artistul crede ca ai o infectie, te va indruma sa consulti un medic.

Monday 24 November 2014

Cateva lucruri pe care artistul tatuator ar vrea sa le stii

Daca doresti sa vii insotit de un prieten este ok dar nu e nevoie sa apari cu toata gasca de prieteni. Poate te simti intimidat sa intri singur intr-un salon de tatuaje, asa ca vino cu cineva apropiat.  O gasca de prieteni ce vorbesc si rad zgomotos, nu au rabdare si deranjeaza pe toata lumea, nu are ce cauta intr-un asemenea loc . Un prieten ce te asteapta in sala de asteptare este mai mult decat suficient.


 Este imposibil sa ti se tatueze o lucrare mare pe spate sau un tatuaj tip maneca intr-o jumatate de ora. Aparent este un lucru destul de comun ca oamenii sa intre in saloane de tatuaj fara sa isi faca o programare in prealabil si sa doreasca nu doar sa isi faca tatuaje mari, dar sa fie realizate si intr-un timp foarte scurt. Lucrarile mai ample necesita sesiuni multiple programate intr-o perioada mai lunga de timp pentru a permite vindecarea lor.


Incearca sa stai cat mai relaxat si calm in timpul procesului de tatuare. Ramai nemiscat si daca simti ca te ia cu lesin, vorbeste cu artistul. Acesta se va opri si iti va da timp sa iti revii. Emotiile precum si scaderea glicemiei pot duce la acest lucru. Nu e o rusine sa spui ca nu iti este bine.


Vino cu cel putin o idee de tatuaj. De aici tema poate fi dezvoltata si impreuna cu artistul, se poate realiza un model ce satisface ambele tabere. Nu poti dezvolta un design daca nu ai absolut nicio idee de ce iti doresti ca viitor tatuaj.
Daca vrei ceva iesit din comun ca tatuaj, go for it! Un artist tatuator nu te judeca, nu iti cere explicatii si nu refuza sa iti faca un tatuaj daca tu ti-l doresti cu adevarat. Te poate sfatui si indruma dar o va face doar ca tatuajul sa arate bine, avand in vedere ca il vei avea toata viata pe piele. Un client multumit merita tot efortul sau. 


Mananca bine inainte si fa un dus. Mancarea iti va mentine glicemia la un nivel normal si te va tine departe de ameteli si lesin. Cat despre dus, vei sta destul de aproape de artistul tatuator intr-un spatiu limitat sau poate chiar va trebui sa ai cateva parti ale corpului expuse pentru tatuaj o anumita perioada de timp. 
 Nu veni la salon cu copii mici fara supraveghere. Tu vei fi ocupat cu tatuajul iar ei vor alerga liberi prin salon, atingand si deranjand lucruri, ceea ce este neplacut atat pentru tine cat si pentru angajatii salonului. Cel mai bine este sa ii lasi acasa, in grija unei persoane responsabile. 

 Nu iti supraestima cunostintele in materie de tatuaje deoarece ai vizionat un documentar tv din domeniu. Aceste emisiuni fac parte din categoria de divertisment si nu intotdeauna reflecta realitatea. 

Ai incredere in artistul tatuator daca acesta iti spune ca ceva nu se potriveste, nu se integreaza sau trebuie modificat. Avand in spate ani de experienta si o clientela fidela, cu siguranta merita sa le asculti sfatul si sa ii lasi sa controleze situatia. Daca ceva nu iti place legat de model sau amplasarea lui pe corp atunci spune-le. Il vei purta pe tine tot restul vietii, asa ca nu iti tine ingrijorarile si nemultumirile doar pentru tine. 

Ceea ce arata bine pe hartie nu arata intotdeauna la fel de bine pe piele. Organismul este viu, in permanenta miscare si schimbare iar pielea nu este precum o bucata de hartie. 

Nu iti face un tatuaj doar pentru ca este la moda. Tatuajul tau este personal si o parte din tine asa ca stai departe de tendintele de pe internet. Nu iti tatua ce are toata lumea. Fa-ti tatuajul tau, unic.


Tuesday 18 November 2014

Ce trebuie sa stii inainte sa iti faci un tatuaj


1. Foloseste internetul ( google, facebook, pinterest, instagram, etc)  pentru a gasi cea mai potrivita idee de tatuaj, idee cu care te poti prezenta la tatuatorul dorit si pe baza careia acesta poate sa iti dezvolte un model propriu. Sunt foarte multi artisti tatuatori care folosesc internetul pentru a-si expune portofoliul si tatuajele cele mai bune, recent facute. Daca gasesti un artist a carui opera te atrage si nu stii ce iti doresti ca tatuaj, poti lua legatura cu el. Foarte multi artisti tatuatori au modele realizate ce abia asteapta sa le poata tatua. De asemenea, cititi comentariile clientilor - acestia scriu indiferent daca sunt multumiti sau nu.

2. Un tatuaj bun nu este ieftin asa cum un tatuaj ieftin nu este intotdeauna bine realizat. Pretul unui tatuaj depinde de marime, detalii, culori, zona corpului unde doresti sa fie realizat. Pretul poate pleca de la 100 de lei pentru un tatuaj mic si te poate ajunge la cateva mii de lei pentru un tatuaj mai mare si mai elaborat.
3. Viziteaza salonul inainte sa te tatuezi. Acesta trebuie sa arate impecabil de curat, personalul sa fie amabil si prietenos. Verifica daca salonul are autorizatie de functionare si zona de sterilizare. Dupa ce te-ai convins ca toate aceste conditii sunt indeplinite, poti discuta cu artistul tatuator despre detalii legate de pret, realizarea tatuajului si stabilirea unei programari. 

4. Un tatuaj bine facut vine in urma unei  comunicari bune. Nu fi timid. Cele mai bune idei de tatuaje vin dintr-o colaborare dintre artist si client. Spune-i artistului ce asteptari ai de la tatuaj, ce nu iti doresti sa schimbi la model si unde esti flexibil. Precum o coafura, daca nu vorbesti, poti primi ceva ce nu ai vrut, dar spre deosebire de coafura, tatuajul ramane permanent pe piele.

5. Daca doresti un tatuaj care contine un text, fii atent la eventualele greseli de scriere si de  gramatica. Nu te lasa furat de design si de imaginea lui in ansamblu. Fii atent la detalii. E posibil ca tu sau artistul sa faceti cateva modificari in timpul schitarii modelului si a realizarii sablonului, asa ca asigura-te ca verifici fiecare cuvant inainte de a-l aplica pe piele.

6. Tatuajele realizate pe maini si pe laba piciorului vor disparea cel mai repede. Pielea se regenereaza mult mai rapid in aceste zone deoarece sunt expuse cel mai mult,  asa ca tusul nu va ramane foarte mult . Gandeste-te bine la acest aspect inainte iti faci un tatuaj pe maini.

7. Cea mai dificila si dureroasa parte a corpului de tatuat este zona coastelor. Tatuajul in aceste zone necesita de multe ori pauze pentru artist si client deoarece este o zona foarte sensibila.

 8. Inainte unei sesiuni de tatuat, odihneste-te si  mananca bine. Vei avea nevoie de energie pentru a rezista durerii din timpul tatuarii si stai departe de alcool deoarece acesta subtiaza sangele si poate cauza o sangerare mai mare in timpul procesului de tatuat.
9.  Intepatura de la tatuaj nu are nicio legatura cu ceea ce simti cand ti se face o injectie. Daca iti este frica de ace, acest lucru te poate convinge sa nu iti faci un tatuaj. Dar daca iti imaginezi ca durerea ce o simti la tatuaj se aseamana cu cea pe care o simti cand asistenta iti ia sange, te inseli. Un ac de tatuaj nu intra in piele atat de adanc precum un ac de injectie, dar nici nu inseamna ca nu doare absolut deloc. Realistic vorbind, se simte precum o durere suportabila ce combina vibratiile masinii de tatuat cu o senzatie ca cineva iti zgarie usor pielea.  Pentru ca asta se intampla cu adevarat.

 
10. De cele mai multe ori, durerea se estompeaza dupa 10-15 minute. Adrenalina incepe sa alerge prin corp in acest timp si te va ajuta sa iti controlezi durerea. Cei mai multi artisti tatuatori lucreaza in sesiuni de 2 - 3 ore asa ca, daca ai un design mai mare, va trebui sa iti programezi o serie de intalniri la cel putin 2 saptamani distanta

11. In timp ce tatuajul se vindeca, pielea de pe locul tatuat se va simti precum o zgarietura  si zona va fi sensibila, simtindu-se ca o arsura solara.  Dupa cateva zile, va incepe sa se usuce putin si s-ar putea sa inceapa sa se cojeasca. Pot aparea si cateva coji dar e foarte important sa nu le rupi pentru ca risti ca tatuajul sa nu se vindece corect. Dupa doua saptamani  tot tatuajul ar trebui  sa fie complet vindecat daca l-ai mentinut curat, ingrijit si hidratat bine cu o crema speciala, fara parfum.

12. Nu ai voie sa stai cu tatuajul in apa timp de 2 saptamani, pana cand acesta este complet vindecat si va trebui sa eviti si soarele. In tot acest timp, rezuma-te la dus si stai departe de cada, piscine, lacuri sau alte surse de genul, unde te poti infecta.  Ai grija si la sala de fitness, bine ar fi sa faci o pauza, pentru a evita orice posibila sursa de contaminare. Apoi, dupa ce tatuajul este vindecat, va trebui ca atunci cand stai la soare, sa folosesti intotdeauna crema cu protectie solara cu factor mai ridicat pentru a preveni decolorarea tatuajului.

 13. Indepartarea cu laser doare mult mai rau decat orice fel de tatuaj. Pielea ramane cicatrizata ca in urma unei arsuri iar tatuajul nu va disparea complet. Daca nu te poti decide daca doresti sau nu un tatuaj, atunci mai asteapta. Poti oricand sa iti faci unul in viitor. Bineinteles ca mai exista varianta de acoperire cu un alt design, dar nu ai nicio garantie ca noul tatuaj va acoperi zona si va arata bine in timp.
14. Artistul tatuator iti va face tatuajul sa tina pentru tot restul vietii. Daca o portiune nu s-a vindecat bine sau apar ceva decolorari in timp si doresti sa refaci zona, fa o vizita artistului ce te-a tatuat. Va fi mai mult decat fericit sa isi revada opera si sa refaca orice imperfectiune.


Wednesday 12 November 2014